07. september 2024
Facebook
piatok, 26 júl 2024 12:00

Úrad vlády sa ohradzuje voči tvrdeniam Európskej komisie. Pri kritike zrušenia protikorupčného odboru nezohľadnila vznik novej sekcie

Written by 
Rate this item
(0 votes)

26.7.2024 (SITA.sk) - Úrad vlády SR zrušil odbor prevencie korupcie, vznikla však nová Sekcia bezpečnosti štátu a prevencie korupcie. Ako ďalej úrad informoval, tým sa daná problematika dostala hierarchicky na vyšší stupeň riadenia a dôležitosti, ako tomu bolo v minulosti. Na zrušenie protikorupčného odboru pritom vo svojej správe hodnotiacej právny štát na Slovensku poukázala aj Európska komisia, podľa ktorej to môže znamenať oslabenie boja proti korupcii. Podľa slovenskej vlády však komisia nezohľadnila vo svojom stanovisku vznik novej sekcie, aj keď bola o veci informovaná. „Úrad vlády SR berie na vedomie správu Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku, ale nemôže rešpektovať, že za relevantné zdroje považuje skôr články vo vybraných médiách ako argumentačné vyjadrenia dotknutých inštitúcií, ktoré sa opierajú o ústavu a zákony či právoplatné rozhodnutia európskych súdov,“ uviedol vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra. Európska komisia bola podľa úradu vlády rovnako informovaná aj o aktivitách v oblasti prevencie a monitorovania korupcie za ostatných deväť mesiacov. Tie zahŕňajú napríklad opatrenia na prevenciu korupcie uvedené priamo v programovom vyhlásení vlády, aktívne zasadnutia Rady protikorupčných koordinátorov, ktorá je poradným orgánom vedúceho Úradu vlády SR alebo aktuálne sa uskutočňujúci Národný prieskum vnímania korupcie v SR.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Korupcia, Odbor prevencie korupcie, Právny štát
Zdroj: SITA.sk - Úrad vlády sa ohradzuje voči tvrdeniam Európskej komisie. Pri kritike zrušenia protikorupčného odboru nezohľadnila vznik novej sekcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 32 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner